Előzd meg az influenzát

Ne várd fegyver nélkül a harcot! Cselekedj lazán, mielőtt kidőlnél!

virus-1812092_1920.jpg

Sportolsz? Stresszes vagy? Vagy csak megelőznéd a lerobbanást? OLVASS ÉS CSELEKEDJ IDŐBEN!

Évente többször tömegeket dönt le az influenza és sokak halálát is okozza. Ám nem kőbevésett, hogy elkapd és tudnod kell, hogy tehetsz ellene. Nem lehet elégszer szajkózni a vitaminok fontosságát és itt nem is ez a célom. Csupán pár hasznos tanács, mellyel sokat segíthetsz magadon és környezeteden.

NOS! Az influenza vírust az orron és a szájon keresztül lehet benyelni. Ha ez megtörtént, akkor nincsen más választásod, mint ágynyugalomban legyőzni. NINCSEN ANTIBIOTIKUM, ugyanis vírusról van szó, így az immunrendszerednek kell elpusztítania a betolakodót. De kreatívan ki is cselezheted!

 

Első szabály: Kerüld a fertőzésre alkalmas helyeket és kerüld a betegnek tűnő embereket! Sokszor elfelejted, pedig a 0. lépés.

kepernyofoto_2017-02-10_11_05_20.png

 

Előzd meg!

Hogy ne kerüljön szervezetünkbe kiemelt fontosságú a rendszeres kézmosás, a száj és orr higiénia. Ennek érdekében használhatsz folyékony kézfertőtlenítőket is és jó, ha időben tudatosítod magadban, hogy a pénzt, a kilincset, a kapaszkodót, az üzemanyag töltőpisztolyát előtted több ezerszer vagy milliószor megfogdosták olyanok is, akiknek, ha a profilképét megnézed fertőtleníted a képernyőt is. Legyél óvatos és körültekintő.

wash-brush-1253918_1920.jpg

Ha lehetőséged van rá minél többször mossál arcot. Ugyanis a bőrödön várakozhatnak a kórokozók, míg egy orrpiszkálással vagy egy szájhoz nyúlással magadba is vitted őket.

Tartsd nedvesen az orrodat (belül, hiszen nem vagy kutyus)! Tudományos bizonyíték, hogy a kiszáradt orron keresztül gyorsabban és mélyebbre bejut a nem kívánt látogató és ezzel elvesztetted az első védelmi bástyádat. A rendszeres sóoldatos orr öblögetés, illetve az orr olajok segíthetnek ezen védelmi egységed kitűnő működésében. A só fertőtlenít és segíti a nyálkahártya egészséges működését.

Tipp: tegyél egy teáskanál sót egy pohár meleg (kinek langyos) vízbe és szívogasd fel az orrodba. Az is jó, ha kifújod, de valakinek a garaton átfolyva a szájon át távozik a folyadék. Tüdőre ne szívd. Elsőre ismerős, de kellemetlen érzés lehet. Szokd meg! Segít!

Szánk tisztán tartása fogainkkal kezdődik, de kevesen gondolnánk, hogy a rendszeres meleg ital kortyolása milyen hasznos is lehet. A mellett, hogy a teák (lentebb tételesen) önmagukban is gyógyító, egyesek fertőtlenítő, illetve immunerősítő hatással bírnak a nyeléskor lemossák a boatolakodókat, így a tápcsatornába jutva a gyomorsav megöli őket. IGYÁL RENDSZERESEN!

TIPP: Hazaérkezéskor dobd le magadról a ruhát, hiszen a nap folyamán fertőzött felületekhez érhetett. Ne vidd szanaszét a lakásban.

laundry-413688_1920.jpg

 

detox-1995433_1920.jpg

Erősítsd immunrendszered:

Sportolóknak alapvetően erősebb az immunrendszerük, de amint a betegség apróbb jelei megjelennek SÜRGŐSEN abba kell hagyni a megerőltető gyakorlatokat. Igen... nincs foci, se kori, se sí.... marad a pléjsztésön!

Legtöbben azt hiszik, hogy ha minden nap letolnak 1000mg C-vitamint, akkor megtettek mindent a szervezetükért, hát NEM. Fontos a szervezet folyamatos ellátása, hiszen a vitaminok és nyomelemek folyamatosan ürülnek a szervezetünkből, pláne ha sportolsz. Erre tökéletesek a friss gyümölcsök, zöldségek és leveik, a savanyúságok és a profin összeállított táplálékkiegészítők(!).

Persze nem merül ki ennyiben, de ha most olvasod, akkor a rendszeres testmozgásról, a kiegyensúlyozott táplálkozásról későn írnék Neked.

Igyál bőséges mennyiségű folyadékot. 20 testsúly kg-ként 1 litert (min. 3 nagy pohár)!

saucer-1962398_1920.jpg

 

Hogyan ne rombold az immunrendszered?

Ne igyál alkoholt! Ugyanis alapvetően lefoglalja az egész szervezetet és több kutatás is bizonyítja az immunrendszer gyengítő hatását.

Ne stresszelj! Hiszen a stressz azon túl, hogy idegi elváltozásokat okoz, a szervezeted hormonális összeomlását okozza és szintén az immunrendszered szívja meg. Igyál nyugtató hatású teákat.

 

tea-1132529_1920.jpg

Milyen teák lehetnek segítségedre?

Csipkebogyó (Ne forrázd le!)

Rendkívül magas antioxidáns tartalma van. Leginkább kiemelkedő C-vitamin tartalmáról ismerhetjük, de bővelkedik sok más vitaminban is. Rendkívül jó immunerősítő, vízhajtó, stresszoldó és erősíti csontjainkat, ereinket is.

 

Mezei kakukkfű

Jó immunerősítő és fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle. Megfelelő társ lehet a köhögéskor, illetve a szájüregi gyulladások kezelésében. Torokgyulladáskor nyugodtan gargarizálj vele. Napi egy csésze az ajánlott mennyiség.

Mentatea

Immunerősítő hatása mellett segíthet a megfázásos tünetek enyhítésében. Naponta 3x nyugodtan alkalmazható.

Citomfű

Méregtelenítő és stresszoldó hatású gyógynövény.

Használj minden teába gyömbért! Ha nincsen friss, akkor jó az őrölt változat is! Frissből reszelj a kész teádba egy keveset. Hagyjad állni, majd fogyaszd el. Én személy szerint a gyömbért is elfogyasztom.

saucer-1962398_1920.jpg