Újévi fogadalmak és a realitás

A lehetetlen nem létezik...

 

2015_ujevi_fogadalmak.jpgÚj év, új fogadalmak, ismételt lelkesedés. Kevesen élnek, akik nem tettek még arra vonatkozó fogadást, hogy többet fognak sportolni, le fognak fogyni stb... sorolhatnám. Szép kívánság és a jót is szolgálja, de miért fullad szinte mindig kudarcba? Van-e megoldás, vagy örök átok ül azokon, akik szebb és sportosabb külsőre vágynak új évkor?

 

Van megoldás! Pont az, ami bajnokká teszi a tehetséget. GYŐZD LE ÖNMAGAD! Ismerd fel a problémát és kezelni tudod a tünetet. A lustaság nagy úr és hidd el, ha nem volt valami komolyabb sérülésed, vagy betegséged, akkor a lustaság szorított a sarokba.

 

Mi a megoldás? Mi a titok? 3.... 2.... 1..... CSINÁLNI KELL ÉS KÉSZ!!!

 

Hogyan kezdjél hozzá?

Eleinte teljesen mindegy, hogy fogyni, izmosodni, netán újra sportolni szeretnél, kezdő vagy újrakezdő vagy, az első lépés ugyan az. Bele kell csapni a lecsóba! 10 fekvőtámasz, 20 hasprés, 2 kör az utcában, bicikli a város szélére stb. Szinte bárhogyan, ahogyan jól esik! Lényeg, hogy elkezd és élvezd, hogy végre csinálod. Ne vállald túl magad ugyanis az elkövetkező napokban (Pszichológusok szerint 21 nap) fontos a folyamatos sikerélmény megszerzése és fenntartása. Rosszul megválasztott intenzitással hamar ízületi fájdalmaid és őrjítő izomlázad lehet, ami ismételten elveszi a kedvedet, vagy éppen ágyhoz szegez.

 

Legegyszerűbb gyakorlatokkal kezdj!

Tételezzük fel, hogy nincsen fitneszbérleted. A saját testes edzések fénykorát éljük és üdvözítő is, hogy újra feltalálták a testnevelés órát. A torna jellegű erősítések, gimnasztika és a nyújtások barátaid lehetnek a célért vívott harcban. Ennek a mozgásfajtának szinte nincsen helyigénye és ezáltal kifogás sincs az edzés elmaradása ellen. A saját testsúlyos edzéssel, hamar meglepően jó alap fittségi állapotba kerülhetsz. Ráadásul hosszú távon a legprevencionálisabb edzésmódszer. Ha kell egy kis plusz motiváció, akkor vond be körülötted élőket (a jóba!), gyereket, barátot, szobatársat, barátnőt, vagy akár a nagyit is. Rakj be egy jó zenét és adj neki!!!

 

Alapozz!

Mindenkinek szüksége van egy alap állóképességre. Ha nem vagy profi és még(!) nem vagy tisztában a pulzustartományokkal, még akkor is hamar eredményeket érhetsz el. Ugrókötelezz, kerékpározz, ússzál, vagy kocogj, netán gyorsgyalogolj. Csinálj 4 ütemű fekvőtámaszokat! (nagyon ajánlott) Válassz egy kényelmesnél kicsivel nagyobb tempót és a jólesőnél egy hajszállal tovább csináld. :)

Testi erőd növeléséhez csinálj fekvőtámaszokat, guggolásokat, húzódzkodásokat, kitöréseket, haspréseket. Mindegyikkel küzdjél egy percig, majd jöhet a következő gyakorlat, a kör végén pihenj egy percet és kezd az elejéről. Csinálj először 3 kört, majd 5-öt. Ha már az is simán megy, akkor emeld másfél percre és így tovább. Napról napra belelendülsz, ezáltal az izomzatod, a keringésed és az ízületeid is hozzászoknak fokozatosan a terheléshez.

 

Talán ez a legegyszerűbb tanács egy kezdőnek. De ahogy egy szívműtétet sem lehet egy rövid cikkben levezetni, így a személyre szabott edzésmódszert sem lehet leírni. Mindenki más! Ezt fogadjuk is el. Vannak lassan és gyorsan fejlődők. Ha profin akarjuk művelni ezt a szabadidős sporttevékenységet, akkor szinte nélkülözhetetlenné válik egy profi személyiedző személyre szabott edzés és étkezési tanácsa. Természetesen a konzultáció és az állapotfelmérés után. Aki megteheti, annak edzőként nagyon is ajánlom.

 

Sokat segíthetsz az étkezésed által is, de ezt a tanácsot azt hiszem tényleg az új évre tartogatom, ugyanis gyanítom, hogy a jó malacsült és „minimum” egy pohár pezsgő le fog csúszni még a napokban.

 

Én is koccintok az egészségre és a boldog új évre! Sok sikert kívánok!

dicaprio.jpg