Élvezd a testi és szellemi felszabadultság valós érzését

 

 

Egyre több nemzetközi kutatás foglalkozik a testmozgás jelentőségével más-más területeken. A rendszeres aktív szabadidő eltöltésre sok pozitív hatást rábizonyítottak már. Mégis igen kevesen veszik rá magukat a rendszeres testmozgásra. Pedig könnyedén elűzhetjük általa a különböző fájdalmakat, a magas vérnyomást, a koleszterint és megelőzhetjük a csontritkulást vagy a diabétesz kialakulását, hogy párat említsek. De ez még semmi! Dr. Joseph Mercola és munkatársai publikációban fejtették ki a mozgás agyunkra kifejtett pozitív hatásait.

neurons-1739997_1920.jpg

Az eddigi bizonyítékok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás és itt inkább a célzott edzés jellegűről beszélünk, az agyunkra is fantasztikus hatást fejtenek ki. A rendszeres testedzés nem csak csökkenti a természetes öregedéssel járó sejtelhalást és a zsugorodást az agyban, hanem hatása egyenesen fejlődő tendenciát mutat a kognitív képességek terén. A különböző gyakorlatok arra ösztönzik az agyat, hogy az optimális teljesítmény leadása érdekében minél több idegsejtet aktiváljon, vagy szaporítson az idegrendszerünk központjában. A hatás által erősödnek az idegsejtek közötti kapcsolatok és ez megvédi őket a károsodástól is. Ennek a láncreakciónak fiatalító szerepe van agyunk szempontjából. Mivel rendszeres testmozgás korábban bizonyítva is fiatalító hatással bír a váz és izomrendszerünkre, továbbá zsigeri szerveinkre és az anyagcserénkre, így nem meglepő az eredmény, hogy agyunkra nézve is rendkívül pozitív folyamatokkal számolhatunk.

kepernyofoto_2016-11-05_14_25_56.png

Dr. Mercola szerint a rendszeres testedzés hatására az agy az idegeket védő vegyületeket termel. Ez fejleszti és elősegíti a túlélési esélyét neuronjainknak. Csökkenti a kockázatát a szív és véredények betegségeinek. Szerinte meggátolja az Alzheimer-kór lassú kifejlődését is.

 

Mi kell ehhez???

Hogy megőrizd és fejleszd intelligenciádat, vagy csupán általános jó hangulatú életet szeretnél élni, mindössze napi 20 perc intenzív testedzésre van szükséged. Hogy 20 perc séta is mekkora hatással van agyunk működésére azt mutatja Dr. Chuck Hillman-nak az Illinois University kutatójának felvétele is.

 

brain-scan.jpg

Az én javaslatom, hogy ne riadjunk meg a nehezebb gyakorlatoktól sem. Hiszen amellett, hogy a különböző mozgás, edzésfajták más és más részét stimulálják a testünknek, úgy a fent említett kutatásokból kiindulva agyunk több területét stimulálhatjuk.

kepernyofoto_2016-11-05_14_29_13.png

Rendszeresen végezzünk kardió gyakorlatokat és funkcionális edzést, még akkor is, ha csak a gyúrásra vagyunk bezsibbadva. De a futóknak is ezt javasolnám! Lényeg a változatosság! Ha az étrendben az életünkben is arra törekszünk, akkor miért ne tennénk edzésünkben is!

kepernyofoto_2016-11-05_14_27_20.png

Fuss, jógázz, gyúrj, remegj, izzadj, viseld el a fájdalmat és élvezd a testi és szellemi felszabadultság valós érzését!

kepernyofoto_2016-11-05_14_31_14.png

 

Természetesen mint mindig itt is ki kell fejteni, hogy csak optimális belső körülmények között érünk el bármilyen fejlődést. Étkezz kiegyensúlyozottan, azaz vitaminokban, ásványokban és enzimekben gazdagon. Színes élethez színes táplálkozás! Igyál elég mennyiségű és friss vizet. Aludj hatalmasokat esténként!

 

Egészségetekre!