Homályba veszett orvosság – konyhánk SUPERMAN-je
Napjainkban egyre inkább kihalófében van a hagyományos magyar konyhánk Superman-je a „S”avanyúság. Méltatlanul kiszorult a mindennapi étkezésünkből, sőt a mai fiatalok java része szinte nem is fogyasztja. Eredete nagyon régre tekint vissza és nem hiányozhatott a Római Birodalmi lakomákról, sem királyok asztaláról. Pedig ezrek köszönhetik életüket ennek az igazi vitaminbombának.
Hála jó magyar szokásunknak, őseink rendszeresen bespájzoltak a friss, roppanós vitaminnal, ásványianyaggal és enzimekkel teli zöldségekkel, gyümölcsökkel.
Rengetegen küszködnek napjainkban különböző emésztési, magas vérnyomás és koleszterin panaszokkal. Lehet hogy a kulcs az étkezésben zajlik? Hülye kérdés, hisz MINDENKI TUDJA, de mégis könnyebb egy pirulát bevenni, vagy keresni a megfelelő „diétás” táplálkozást, amit úgy is feladsz! Igen tudom... Már egyszer biztos feladtad. Na de figyu!!!
EGYÉL SAVANYÚSÁGOT!!!
Miből is állhat a jó savanyúság? Kezdjük az egyszerűbbel és a legzseniálisabbal! Savanyúkáposzta! Hagyományos elkészítése mindössze két dolgot kíván meg! :) A káposztát és a sót. Majd a varázslatos erjedési folyamatoknak hála létrejön az egyik legtökéletesebb orvosság. Káposzta jelentős mennyiségű C vitamint tartalmaz. Mellette rostokban gazdag, ezáltal segít felgyorsítani az emésztésünket és felveszi a harcot a rossz koleszterinekkel. Az erjesztett verzió lactobacillus tartalma természetesen segíti emésztésünket és nagyon hamar egészségessé varázsolja a rendellenes székletet is. Mellette nem elhanyagolható természetes gyulladáscsökkentő hatása sem. Általa precízebb, kiegyensúlyozottabb emésztőrendszerre tehetünk szert. Magas antioxidáns tartalma megvédi szervezetünket a rák kialakulásától. Jelentős polifenol tartalma megvédi szív és érrendszerünket. Egyes nyugati kutatások szerint rendszeres fogyasztása felturbózza az agyi funkciókat is. Kell ennél több? Kell hát!! :D Mellette nagyon finom és szinte bárhol beszerezhető!!! Ha igazán jót akarsz, akkor irány a piac! Ha rendkívülit, akkor csináld magad! Számos receptet rejt az internet, de a jó poros könyvespolcok sem okozhatnak csalódást.
FIGYELEM: A savanyúságok legtöbbje cukrot is tartalmazhat! Erről még a megvétele előtt érdemes tájékozódni!
Igazából minden savanyúság frankó választás lehet. Feltéve ha nincsen benne semmi káros kutyulmány és semmi „E”. Egyet kivéve. A szintén áldásos hatású ECETET! Szintén számos fajtája létezik és akadnak igen különleges darabok is.
Micsoda házasság! Íncsiklandozó ropogós zöldség és páratlan pozitívumokkal rendelkező ecet között. De mégis miért?
Az ecet az Journal of Agricultural and Food Chemistry kutatásai szerint megakadályozza a testzsír lerakódását és ezáltal elkerülhetőek a koleszterin, vérzsír és az elhízási problémák. Most mondjam, hogy kanálban a mélyedést? Mi magyarok régi hagyományos orvosságként is használtuk az ecetet. Megkönnyíti az emésztést és általa a nehezebb élelmiszerek után sem érezzük a túlteltség érzetét. Segíti a gyomornedv termelést, ezért hamar felveszi a küzdelmet azzal a fránya nehéz kolbásszal is. Az ecetsav pedig stabilizálhatja a vércukorszintet. Az ecet a fent említett jótékony hatásai miatt szerepet játszhat a vérnyomás csökkenésében is.
Tuti tipp:
-
frissítő ital: 1 kanál almaecet 3dl szóda
-
balzsamecet (feldobja az ételek ízét)
Tegyél jót magaddal és családoddal! Egy kis retro érzés a konyhába és új szín életedbe!
EGÉSZSÉGETEKRE!!! :D