Homályba veszett orvosság – konyhánk SUPERMAN-je

 

homemade-pickles-700037_1920_copy.jpg

Napjainkban egyre inkább kihalófében van a hagyományos magyar konyhánk Superman-je a „S”avanyúság. Méltatlanul kiszorult a mindennapi étkezésünkből, sőt a mai fiatalok java része szinte nem is fogyasztja. Eredete nagyon régre tekint vissza és nem hiányozhatott a Római Birodalmi lakomákról, sem királyok asztaláról. Pedig ezrek köszönhetik életüket ennek az igazi vitaminbombának.

 

Hála jó magyar szokásunknak, őseink rendszeresen bespájzoltak a friss, roppanós vitaminnal, ásványianyaggal és enzimekkel teli zöldségekkel, gyümölcsökkel.

 

Rengetegen küszködnek napjainkban különböző emésztési, magas vérnyomás és koleszterin panaszokkal. Lehet hogy a kulcs az étkezésben zajlik? Hülye kérdés, hisz MINDENKI TUDJA, de mégis könnyebb egy pirulát bevenni, vagy keresni a megfelelő „diétás” táplálkozást, amit úgy is feladsz! Igen tudom... Már egyszer biztos feladtad. Na de figyu!!!

 

EGYÉL SAVANYÚSÁGOT!!!

 

Miből is állhat a jó savanyúság? Kezdjük az egyszerűbbel és a legzseniálisabbal! Savanyúkáposzta! Hagyományos elkészítése mindössze két dolgot kíván meg! :) A káposztát és a sót. Majd a varázslatos erjedési folyamatoknak hála létrejön az egyik legtökéletesebb orvosság. Káposzta jelentős mennyiségű C vitamint tartalmaz. Mellette rostokban gazdag, ezáltal segít felgyorsítani az emésztésünket és felveszi a harcot a rossz koleszterinekkel. Az erjesztett verzió lactobacillus tartalma természetesen segíti emésztésünket és nagyon hamar egészségessé varázsolja a rendellenes székletet is. Mellette nem elhanyagolható természetes gyulladáscsökkentő hatása sem. Általa precízebb, kiegyensúlyozottabb emésztőrendszerre tehetünk szert. Magas antioxidáns tartalma megvédi szervezetünket a rák kialakulásától. Jelentős polifenol tartalma megvédi szív és érrendszerünket. Egyes nyugati kutatások szerint rendszeres fogyasztása felturbózza az agyi funkciókat is. Kell ennél több? Kell hát!! :D Mellette nagyon finom és szinte bárhol beszerezhető!!! Ha igazán jót akarsz, akkor irány a piac! Ha rendkívülit, akkor csináld magad! Számos receptet rejt az internet, de a jó poros könyvespolcok sem okozhatnak csalódást.

coleslaw-276108_1920.jpg

FIGYELEM: A savanyúságok legtöbbje cukrot is tartalmazhat! Erről még a megvétele előtt érdemes tájékozódni!

Igazából minden savanyúság frankó választás lehet. Feltéve ha nincsen benne semmi káros kutyulmány és semmi „E”. Egyet kivéve. A szintén áldásos hatású ECETET! Szintén számos fajtája létezik és akadnak igen különleges darabok is.

Micsoda házasság! Íncsiklandozó ropogós zöldség és páratlan pozitívumokkal rendelkező ecet között. De mégis miért?

spices-659026_1920.jpg

Az ecet az Journal of Agricultural and Food Chemistry kutatásai szerint megakadályozza a testzsír lerakódását és ezáltal elkerülhetőek a koleszterin, vérzsír és az elhízási problémák. Most mondjam, hogy kanálban a mélyedést? Mi magyarok régi hagyományos orvosságként is használtuk az ecetet. Megkönnyíti az emésztést és általa a nehezebb élelmiszerek után sem érezzük a túlteltség érzetét. Segíti a gyomornedv termelést, ezért hamar felveszi a küzdelmet azzal a fránya nehéz kolbásszal is. Az ecetsav pedig stabilizálhatja a vércukorszintet. Az ecet a fent említett jótékony hatásai miatt szerepet játszhat a vérnyomás csökkenésében is.

 

Tuti tipp:

  • frissítő ital: 1 kanál almaecet 3dl szóda

  • balzsamecet (feldobja az ételek ízét)

 

Tegyél jót magaddal és családoddal! Egy kis retro érzés a konyhába és új szín életedbe!

 

EGÉSZSÉGETEKRE!!! :D